Știri

Cancerul mamar – tipuri de cancer de sân și cauzele acestuia

de Ayhan Erdemir, Prof. Dr. în ŞTIINŢE CHIRURGICALE

Ce este cancerul mamar?

La fel ca toate formele de cancer, cancerul de sân sau cancerul mamar este format din celule neobișnuite care cresc necontrolat. Atunci când aceste celule încep să călătorească și în alte locuri din corp, cancerul se numește cancer metastatic.

Cancerul de sân se instalează, de obicei, fie în glandele care produc lapte (carcinom lobular), fie în ductele care îl transportă către mamelon (carcinom ductal). Cancerul mamar se poate dezvolta mai mult în sân și se poate răspândi în ganglionii limfatici din apropiere sau prin fluxul sanguin către alte organe. Cancerul poate crește și poate invada țesuturile din jurul sânului, cum ar fi pielea sau peretele toracic.

Cancerul mamar este de mai multe tipuri și are o rată diferită de răspândire. Unele tipuri de cancer de sân încep să se răspândească în decurs de ani de zile, pe când altele se răspândesc rapid.

Cine poate face cancer mamar?

Chiar și bărbații pot face cancer de sân, dar reprezintă mai puțin de 1% din toate cazurile de cancer de sân. La femei, cancerul de sân este cel de-al doilea cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat, după cancerul de piele, și a doua cauză principală de decese cauzate de cancer, după cancerul pulmonar.

În medie, 1 din 8 femei va dezvolta cancer de sân în timpul vieții. Aproximativ două treimi dintre femeile cu cancer de sân au 55 de ani sau mai mult. Din fericire, cancerul de sân se tratează foarte bine dacă este depistat din timp. Cancerul localizat (acel cancer care nu s-a răspândit în afara sânului) poate fi tratat de obicei înainte de a se răspândi. Odată ce cancerul începe să se răspândească, tratamentul devine mai complicat.

Simptomele cancerului de sân

• Prezența unor ganglioni la sân sau la nivel axilar
• Schimbări în mărimea, forma sau aspectul sânului
• Scurgere mamelonară care poate fi sângeroasă sau limpede
• Modificări ale pielii sânului sau mamelonului. Pot fi striații, roșeață, cruste, îngroșarea mameloanelor sau a pielii de pe sân
• Modificări ale formei sau poziției mamelonului
• Umflarea parțială sau completă a sânului
• Durere la nivelul sânilor sau mameloanelor

Cancerul mamar – de câte tipuri este cancerul de sân?

Cele mai comune tipuri de cancer de sân sunt:

A. Cancerul de sân in situ (neinvaziv). Acest tip de cancer nu s-a răspândit dincolo de locul în care s-a localizat.

Carcinom ductal in situ (CDIS). Acesta este carcinomul ductal în stadiul incipient (stadiul 0). În acest caz, boala este încă în ductele din componența sânului. Netratat la timp, acest tip de cancer poate deveni invaziv. Este adesea vindecabil.

Carcinom lobular in situ (CLIS) sau neoplazia lobulară. Aceasta se găsește numai în lobulii care produc laptele matern. Nu este un cancer adevărat, dar indică faptul că sunteți predispusă să suferiți cancer de sân mai târziu. Efectuați periodic examene mamare și mamografii.

B. Cancerul de sân invaziv. Acest tip de cancer s-a extins deja dincolo de ducte (cancer de sân ductal invaziv) sau de lobuli (cancer de sân lobular invaziv).

Carcinom ductal invaziv sau infiltrant (CDI). Acest cancer începe în ductele de lapte. Trece prin peretele canalului și invadează țesutul gras al sânului. Este cea mai comună formă de cancer, reprezentând 80% din cazurile invazive.

Carcinom lobular invaziv (CLI). Acest cancer începe în lobuli, dar se răspândește în țesuturile înconjurătoare sau în alte părți ale corpului. Reprezintă aproximativ 10% din cancerele de sân invazive.

Cancerul mamar inflamator. Acest tip rar de cancer este cauzat de celulele inflamatorii din vasele limfatice ale pielii.

Boala Paget a mamelonului. Acest tip de cancer afectează areola, pielea subțire din jurul mamelonului.

Tumorile Phyllodes ale sânului. Aceste tumori rare se dezvoltă într-un model asemănător frunzei. Cresc repede, dar rareori se răspândesc în afara sânului.

Cancer de sân metastatic. Acesta este cancerul care s-a răspândit și în altă parte a corpului, cum ar fi creierul, oasele sau plămânii.

Cauzele cancerului de sân. Care sunt factorii de risc ai cancerului mamar?

Experții nu au descoperit care sunt cauzele apariției cancerului de sân, însă sunt câțiva factori care influențează apariția lui. Vârsta, factorii genetici, istoricul sănătății personale și dieta, toate joacă un rol în apariția cancerului de sân.

Factori de risc în apariția cancerului de sân pe care nu îi poți controla:

Vârsta. Femeile cu vârsta peste 50 de ani prezintă un risc mai crescut de apariție a cancerului mamar față de cele mai tinere.
Rasa. Femeile afro-americane sunt mai predispuse decât femeile albe la apariția cancerului de sân înainte de menopauză.
Sânii denși. Tumorile sunt mai greu de depistat dacă sânii au mai mult țesut conjunctiv decât țesut gras.
Istoricul personal. Dacă ați mai avut cancer mamar, șansele ca acesta să reapară sunt mai crescute.
Istoricul medical în familie. Dacă o rudă de sex feminin de gradul I (mama, sora sau fiica) a avut cancer la sân, este de două ori mai probabil să suferiți de boală. A avea două sau mai multe rude de gradul I cu antecedente de cancer de sân crește riscul de cel puțin trei ori. Acest lucru este valabil mai ales dacă au avut cancer mamar înainte de menopauză sau dacă a afectat ambii sâni. Riscul poate crește, de asemenea, dacă tatăl sau fratele dvs a fost diagnosticat cu cancer de sân.
Genele. Modificările genetice joacă și ele un rol important în apariția cancerului de sân.
Radiații. Dacă ați avut nevoie înainte de 40 de ani de tratament pentru cancer, precum limfomul Hodgkin, aveți un risc crescut de cancer de sân.
Dietilstilbestrol (DES). Medicii au folosit acest medicament între 1940 și 1971 pentru a preveni avortul spontan. Dacă dvs sau mama dvs l-ați luat, șansele de cancer mamar cresc.

Factori de risc în apariția cancerului mamar pe care îi poți controla:

Activitatea fizică. Cu cât ești mai sedentar, cu atât cresc factorii de risc.
Greutatea și dieta. Creșterea în greutate după menopauză va crește și riscul apariției cancerului de sân.
Alcoolul. Consumul regulat de alcool crește riscul apariției cancerului de sân.
Istoricul sistemului reproductiv. Șansele de apariție a cancerului mamar cresc dacă aveți primul copil după vârsta de 30 de ani și dacă nu ați alăptat.
Administrarea de medicamente pe bază de hormoni. Fie că este vorba despre terapie de substituție hormonală care include atât estrogen cât și progesteron în timpul menopauzei, fie că este vorba de utilizarea anumitor metode de control al sarcinii (administrarea de anticoncepționale, plasturi hormonali, inele vaginale care conțin hormoni etc), acestea cresc riscul apariției cancerului de sân.

Clinica de Chirurgie Mamară din cadrul Centrului Medical Anadolu joacă un rol foarte important în screeningul de cancer al femeilor. Printr-o vizită la clinică se evaluează riscul de cancer pentru toate pacientele, se fac examene clinice de sân şi se pregătesc programe individualizate de screening.

În cadrul departamentului, există colaborare între mai multe discipline, printre care radiologia, medicina nucleară, patologia, oncologia şi chirurgia plastică şi reconstructivă, prin care se implementează o abordare multidisciplinară în etapele de diagnosticare şi tratament. Această abordare multidisciplinară asigură ţinerea la curent a pacientelor şi facilitarea procesului printr-o îngrijire medicală adecvată, concomitent cu consolidarea relaţiei pacient – medic.

Centrul Medical Anadolu este un spital de ultimă generație, multispecializat în diagnosticare și tratare pentru toate tipurile de cancer precum şi medicină preventivă, cu ajutorul unor tehnologii de standard mondial în tratarea cancerului. A fost înființat de către Fundația Anadolu în 2005 și are două caracteristici majore: statutul său non-profit și apartenența sa unică la Johns Hopkins Medicine SUA, recunoscut la nivel mondial în tratamentul cancerului.

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions