Știri

Tumorile benigne ale sânului

de Nuri Ceydeli, Dr. în GYNECOLOGY AND OBSTETRICS

Tumorile benigne ale glandei mamare descriu o serie de afecțiuni care pot fi împărțite în: leziuni distrofice, leziuni proliferative, stări precanceroase. Diferențierea dintre tumorile benigne și cele maligne poate fi făcută doar de către medicul specialist, cu mijloacele de diagnosticare pe care le are la dispoziție.


Tumoră benigă la sân – simptome

Este recomandat să vă consultați medicul dacă descoperiți următoarele:

  • o zonă a sânului diferită de restul zonelor;
  • o umflătură în sân sau la nivelul axilei care persistă;
  • o umflătură care se poate simți mică, precum un bob de mazăre;
  • o schimbare a pielii sau a mamelonului;
  • prezența fluidelor clare sau roșii;
  • roșeața pielii sau a mamelonului.


Tumori benigne vs. Tumori maligne

Tumorile benigne sunt, de obicei, un motiv mic de îngrijorare la pacienți, deoarece ele pot fi aproape întotdeauna ușor de îndepărtat prin intervenție chirurgicală, cu puține riscuri de recidivă.
Tumorile care nu sunt canceroase se numesc tumori non-canceroase sau benigne și au următoarele caracteristici:

  • rămân într-un singur loc și nu se răspândesc în alte părți ale corpului;
  • după ce sunt îndepărtate, nu reapar;
  • tind să aibă o formă regulată și netedă și să aibă un înveliș numit capsulă;
  • sunt mobile în țesut.


Tumorile maligne – tumorile canceroase


O tumoră este canceroasă atunci când:

  • crește în țesuturile din apropiere;
  • are celule care se pot rupe și circulă prin sânge sau sistemul limfatic și se răspândesc în ganglionii limfatici și în regiunile îndepărtate ale corpului.
  • când celulele canceroase se răspândesc și se dezvoltă noi tumori, noile tumori se numesc metastaze

Care sunt tipurile de tumori mamare benigne?

1. Adenofribromul mamar apare mai frecvent la femeile cu vârste cuprinse între 15 și 35 de ani și reprezintă cea mai comună formă de tumoră benignă întâlnită la sânul unei femei. Acestea sunt superficiale, bine delimitate, ferme, uneori dure, nedureroase, foarte mobile la palpare, fiind constante indiferent de momentul ciclului menstrual. Pielea din jur este neafectată, la fel ca și mamelonul. Adenofibromul involuează după menopauză.

2. Mastoza (distrofia fibrochistică a sânului) este reprezentată de asocierea leziunilor de diferite tipuri, non-inflmatorii, non-neoplazice. Prezența unei mastoze crește riscul cancerului la sân de 3 ori. Se manifestă prin durere de sân agravată în perioada premenstruală. Mărimea chisturilor este variabilă, în funcție de momentul ciclului. Pot fi prezente adenopatii la axilă, însă acestea nu sunt suspecte. Dupa terminarea menstruației, simptomele se atenuează, iar examenul clinic efectuat de către medicul dumneavoastră devine normal.

3. Chisturile normale solitare variază cu ciclul menstrual și reprezintă niște formațiuni mobile, regulate, uneori dureroase. Pot fi prezente adenopatii la nivelul axilei care nu ridică suspiciuni. Se vor efectua mamografii și ecografii pentru confirmarea caracterului benign.

4. Papilomul intraductal este o tumoră care se dezvoltă din canalele galactofore și determina de obicei o scurgere mamelonara, uneori cu sânge. În cazul oricărei secreții mamelonare suspecte se va efectua o mamografie, o ecografie și o galactografie (explorarea canalelor galactofore).

5. Abcesul mamar (acumulare de puroi) apare ca urmare a alăptării sau a fumatului și recidivează frecvent. Se va recomanda un tratament cu antiinflamatoare, antibiotice și renunțarea la fumat.

6. Lipomul este o proliferare (înmulțire anormală) benignă a țesutului adipos și este mobil, nedureros. Apare la o vârsta medie de 45 de ani. Se recomandă efectuarea unei mamografii și de obicei nu necesita tratament.

Clinica de Chirurgie Mamară din cadrul Centrului Medical Anadolu joacă un rol foarte important în screeningul de cancer al femeilor. Printr-o vizită la clinică se evaluează riscul de cancer pentru toate pacientele, se fac examene clinice de sân şi se pregătesc programe individualizate de screening.

În cadrul departamentului, există colaborare între mai multe discipline, printre care radiologia, medicina nucleară, patologia, oncologia şi chirurgia plastică şi reconstructivă, prin care se implementează o abordare multidisciplinară în etapele de diagnosticare şi tratament. Această abordare multidisciplinară asigură ţinerea la curent a pacientelor şi facilitarea procesului printr-o îngrijire medicală adecvată, concomitent cu consolidarea relaţiei pacient – medic.


Centrul Medical Anadolu este un spital de ultimă generație, multispecializat în diagnosticare și tratare pentru toate tipurile de cancer precum şi medicină preventivă, cu ajutorul unor tehnologii de standard mondial în tratarea cancerului. A fost înființat de către Fundația Anadolu în 2005 și are două caracteristici majore: statutul său non-profit și apartenența sa unică la Johns Hopkins Medicine SUA, recunoscut la nivel mondial în tratamentul cancerului.

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions