Știri

Scleroza în plăci – Cauze. Simptome. Tratament

Scleroza în plăci sau scleroza multiplă reprezintă o afecțiune inflamatorie cronică, autoimună, difuză, heterogenă, multifactorială și neuroinflamatorie, ce afectează creierul și măduva spinării (sistemul nervos central). Această afecțiune gravă afectează aproximativ 2,3 milioane de oameni la nivel mondial. Scleroza multiplă determină apariția unor dizabilități motorii permanente prin deteriorarea filetelor nervoase aferente diferitelor grupe musculare. De cele mai multe ori, persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 60 de ani sunt afectate de această boală cu consecințe grave. Nu este o afecțiune care să aibă un tratament, însă simptomele bolii pot fi ținute sub control, dacă se urmează indicațiile doctorului.

Ce este scleroza în plăci?

Scleroza în plăci reprezintă o afecțiune gravă ce se caracterizează printr-o tulburare de demielinizare prin care tecile de mielină, substanța care acoperă majoritatea fibrelor nervoase, precum și fibrele nervoase, în special nervii optici și elementele structurale ale măduvei sunt deteriorate au distruse. Cauzele sunt necunoscute, însă s-a dovedit că este o boală autoimună, prin care sistemul imunitar atacă propriile țesuturi. În timp, din cauză că și fibrele nervoase pot fi afectate, creierul se poate micșora (atrofie cerebrală). Boala poate evolua până la afectarea ireversibilă sau deteriorarea structurilor nervoase.

Cauze

Cauzele pentru scleroza în plăci sau scleroza multiplă sunt necunoscute de către medici. S-a constatat faptul că este o boală autoimună, în care sistemul imunitar al organismului atacă propriile țesuturi. Unele studii precizează faptul că scleroza multiplă poate evolua din cauza unei infecții cu un virus lent, neidentificat, care odată activat, provoacă un răspuns imun secundar. În cazul sclerozei în plăci, această deteriorare a sistemului imunitar distruge substanța grasă care acoperă și protejează fibrele nervoase din creier și măduva spinării (mielina).

Scleroza multiplă se dezvoltă ca urmare a unei combinații de factori genetici și de mediu. Factorii de risc pentru scleroza în plăci sunt:

  • Infecții virale cu Epstein Barr, cauzatorul mononucleozei infecțioase
  • Existența anumitor boli autoimune, precum anemie pernicioasă, psoriazis, diabet de tip I
  • Vârsta – persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani
  • Sexul – femeile sunt mai predispuse de a fi afectate de scleroză în plăci
  • Istoricul familial – cei ce au avut în familie un membru care a suferit de scleroză multiplă, au șanse mai mari de a dezvolta la rândul lor această boală
  • Fumatul – persoanele fumătoare prezintă un risc mai ridicat de a ajunge să dezvolte această boală, comparativ cu nefumătorii

Scleroza în plăci – simptome

Simptomele pentru scleroza în plăci sunt diverse, iar acestea îi pot împiedica pe cei ce suferă de această boală să ducă o viață normală. Simptomele primare ale sclerozei multiple sunt:

  • Senzație de slăbiciune a organismului
  • Pierderile senzoriale
  • Incapacitatea de a controla mișcările musculare
  • Tremur, lipsa de coordonare
  • Senzațiile de șoc electric care apar cu anumite mișcări ale gâtului, în special îndoirea gâtului înainte (semnul Lhermitte)

De asemenea, persoana afectată va avea și probleme cu vederea:

  • Vedere dublă pentru o perioadă mai lungă
  • Vedere încețoșată
  • Pierdea parțială sau completă a vederii, însoțită de durere în timpul mișcării ochilor

Alte simptome ale sclerozei multiple sunt:

  • Vorbire neclară
  • Oboseală
  • Amețeală
  • Probleme cu funcția sexuală, intestinale și a vezicii urinare
  • Furnicături sau dureri locale
  • Infecții ale tractului urinar – din cauza retenției urinare. Atunci când o persoană se confruntă cu probleme neurologice, aceasta are dificultăți în a-și goli vezica urinară în totalitate sau voluntar.
  • Convulsii
  • Paralizie
  • Pareza facială, senzație de amorțeală sau furnicături în zona feței

Tipuri de scleroză în plăci

Există mai multe tipuri de scleroză în plăci, în funcție de evoluția bolii și gradul de severitate.

  1. Scleroză multiplă recurent remisivă (SMRR) – cea mai des întâlnită formă de scleroză multiplă, afectând în special persoanele cu vârsta mai mare de 40 de ani. Unele episoade simptomatice durează câteva ore, și se pot repeta o dată la câteva zile, luni sau chiar ani.
  2. Scleroza multiplă primar progresivă (SMPP) – afectează atât bărbații, cât și femeile și nu prezintă simptome care să apară și să se remită. Are o evoluție lent progresivă, cu simptome ce se pot agrava instant.
  3. Scleroza multiplă secundar progresivă (SMSP) – se manifestă ca urmare a unei scleroze în plăci recurent remisive, după aproximativ 10 ani și are un progres rapid, care poate duce imediat la apariția handicapului. În anumite cazuri, cei ce suferă de SMRR sunt mai predispuși la această formă de scleroză.
  4. Scleroza multiplă progresiv-recidivantă (SMPR) – cea mai agresivă formă de scleroză în plăci, pacientul confruntându-se cu episoade simptomatice agresive.

Tratament

Tratamentul pentru scleroza în plăci constă în aplicarea unor medicamente și metode pentru a ameliora intensitatea, durata și frecvența episoadelor simptomatice. Scleroza multiplă nu este vindecabilă, însă pacientul dacă urmează tratamentul prescris de medic, va avea o viață care nu va implica atât de multe efecte negative.

Scleroza în plăci – tratament la Centrul Medical Anadolu

Clinica Anadolu oferă servicii de înaltă calitate, iar pacienții care suferă de scleroză în plăci pot apela la medicii noștri cu experiență în domeniu pentru tratamentele ce îi vor ajuta să ducă o viață normală.

Departamentul de neurochirurgie și neurologie reunește Centrul nostru de Științe Neurologice, dedicat diagnosticării și tratării bolilor ce afectează sistemul nervos, și secția de neurochirurgie, ce aplică tehnologii de ultimă oră, cum ar fi tehnologia CyberKnife, Radiochirurgia, monitorizarea video EEG și realizarea hărții cerebrale pentru localizarea tumorilor, angiografia digitală, precum și scanări avansate IRM și CT.

 

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions