Știri

Simptomele cancerului de pancreas, factori de risc, diagnostic și tratament

de Süleyman Yedibela, Profesor Dr. in Chirurgie Generală

Înainte de a răspunde la întrebarea despre ce este cancerul pancreatic, este necesar să precizăm întâi ce este pancreasul. Pancreasul este un organ cu o dimensiune de aproximativ 15 cm,de forma unei glande, situată în spatele stomacului și al ficatului , considerată ca parte a sistemului digestiv. Enzimele digestive secretate din pancreas acționează asupra duodenului, iar hormonul insulinic reglează metabolismul glicemic din organism, amestecându-se direct în sânge. Cancerul pancreatic este o boală malignă care se dezvoltă datorită proliferării excesive a celulelor din care este compus pancreasul.


Ce este cancerul pancreatic?

Cancerul de pancreas diagnostic si tratament

Cancerul pancreatic se dezvoltă datorită modificărilor mutaționale în ADN-ul pancreatic. Aceste mutații fac ca celulele pancreatice să crească incontrolabil, conducând la apariția unor mase tumorale și făcând ca celulele normale să moară sau să nu mai funcționeze normal. Dacă sunt lăsate netratate, ele se răspândesc în organele vecine. Cancerul de pancreas este de obicei cauzat de celulele care acoperă canalul în care enzimele sunt secretate din pancreas către sistemul digestiv. Acest tip de cancer poartă denumirea de adenocarcinom pancreatic sau cancer endocrin. Rareori se pot observa tumori provenite din celule producatoare de hormoni sau neuroendocrine. Aceste tipuri de tumori se numesc tumori neuroendocrine pancreatice sau cancer endocrin al pancreasului. Cauzele cancerului endocrin nu sunt pe deplin înțelese, dar au fost identificați anumiți factori de risc : vârsta este unul dintre cel mai important deoarece boala afectează persoanele cu vârsta între 50 şi 70 de ani. S-au identificat și alți factori de risc care pot determina formarea cancerului pancreatic:

  • Consumul de țigări
  • Diabetul
  • İnflamația cronică a pancreasului-Pancreatită
  • Istoricul familial de cancer pancreatic
  • Obezitatea


Unul din zece cazuri de cancer pancreatic are cauze ereditare. Unele gene pot provoca pancreatită. Acest lucru crește riscul de a dezvolta cancer pancreatic. Dacă există două sau mai multe rude apropiate cu cancer pancreatic, o boală ereditara cum ar fi sindromul Lynch sau sindromul Peutz-jeghers sau anumite boli ereditare în care există mutația BRCA2, gene care sunt predispuse în formarea cancerului, este benefic controlul medical regulat al acestor pacienți în vederea riscului crescut al cancerului pancreatic.


Care sunt simptomele cancerului pancreatic?

În stadiile incipiente, o tumoră în pancreas nu provoacă de obicei niciun simptom. Acest lucru poate îngreuna diagnosticarea. Simptomele apar de obicei dupa răspândirea tumorilor pancreatice la organele din jur. Acestea sunt:

  • Dureri abdominale posterioare: durerea din zona stomacului sau din spate este primul simptom remarcat al canceruluı de pancreas.
  • Pierderea în greutate: pierderea bruscă a poftei de mâncare fără a urma un regim alimentar poate fi din nou un semn al cancerului de pancreas.
  • Icter: observat pe piele sau în zonele albe din ochi, poate apărea ca urmare a blocarii canalului biliar .
  • Culoarea închisă a urinei
  • Mâncărime

În afară de acestea, pot apărea probleme de slăbiciune / de vlagă severă scaun deschis la culoare, modificări ale mișcărilor intestinale (diaree sau constipație), febră și frisoane, indigestie și obstrucția vaselor de sânge (tromboză). Nu trebuie neglijat faptul că aceste simptome pot fi cauzate de multe alte boli și nu sunt specifice doar cancerului pancreatic. Cu toate acestea, dacă aceste simptome încep brusc și continuă , trebuie să consultați un medic.


Care sunt etapele cancerului pancreatic?

Cancerul de pancreas diagnostic si tratament

Cancerul de pancreas diagnostic si tratament

Stadializarea cancerului este un termen utilizat pentru a determina răspândirea cancerului în tratamentul acestuia.Metoda de tratament în cancerul pancreatic este decisă de către doctorul oncolog prin analizarea răspândirii cancerului. Există 4 stadii ale cancerului pancreatic:

  • Stadiul 0

Nu există răspândire. Cancerul pancreatic este limitat la straturile superioare ale canalului pancreatic în acest stadiu, cancerul nu poate fi detectat cu ochiul liber sau cu orice metodă imagistică.

  • Stadiul I

Creștere locală. În această etapă, cancerul este limitat în pancreas. Etapa IA începe atunci când dimensiunea tumorii este de până la 2 cm; Este definit ca stadiul IB atunci când este între 2 și 4 cm.

  • Stadiul II

În stadiul II, tumora se extinde local, dimensiunea tumorii este mai mare de 4 cm, în acest stadiu ea este limitată sau doar în pancreas ori este ieşiăa un pic din pancreas. Nodulii limfatici din jurul pancreasului pot fi atinşi, în schimb nu există extindere la organele îndepărtate.

  • Stadiul III

Răspândire pe o arie extinsă.Tumora a înconjurat vasele mari sau nervi din apropiere , dar nu se detectează metastaze îndepărtate.
Stadiul IV: Există metastaze la organe îndepărtate.

Tratament cancer pancreas


La pacienții care prezintă simptomele specificate, medicul poate suspecta cancerul de pancreas și sunt efectuate anumite teste. Pacientul poate fi suspectat de cancer pancreatic dacă se observă formațiuni rigide în abdomen. Vor fi necesare anumite proceduri precum: ecografie abdominală, tomografie, RMN sau examene PET-CT pentru a confirma diagnosticul și pentru a realiza stadializarea. Întrucât pancreasul se află în spatele stomacului și al ficatului, este dificil de realizat o ecografie cu ultrasunete. Din acest motiv, este necesară o ultrasonografie endoscopică, se introduce un tub subțire prin gură până în stomac pentru a putea fi vizualizat pancreasul. ERCP este o altă metodă de investigare, se realizează o imagine detaliata a pancreasului prin introducerea unui tub în cavitatea bucală şi injectarea unui colorant special în vezica urinară şi în canalele pancreatice pentru a le putea vizualiza. MRCP oferă o imagistică ghidată cu ajutorul RMN-ului și este o altă metodă de diagnosticare, diagnosticul definitiv se pune în urma biopsiei efectuate prin prelevarea unui mic eşantion de țesut din formațiunea suspectă. Pe acest material de biopsie subtipul este determinat de examenul patologic, analize moleculare iar tipul de tratament este stabilit după stadializare. Marcarul tumoral CA19-9 este o analiză de sânge utilă în diagnosticul şi tratamentul cancerului de pancreas, cu toate acestea trebuie luat în considerare faptul că acest marcar poate să iasă în valori normale, el nefiind concludent în unele tipuri de cancer pancreatic.
Într un stadiu incipient, este greu de diagnosticat cancerul de pancreas întrucât rareori provoacă simptome în stadiu incipient. Prin urmare, în multe cazuri nu este detectat decât în faza avansată. Dacă tumora este mare şi cancerul este răspândit în alte părți ale corpului, el este mult mai dificil de tratat. Tratamentul cancerului pancreatic este determinat de tipul şi stadiul bolii. Vârsta, starea de sănătate generală şi funcțiile celorlalte organe de asemenea trebuie luate în considerare în planificarea schemei de tratament. În cazul cancerului de pancreas există 3 metode principale de tratament: metoda chirurgicală, tratamentul sistemic şi radioterapia. Tratamentul sistemic este format din chimioterapie,tratamentul la țintă (inteligență moleculară) şi imunoterapie (tratamentul eficient al sistemului imunitar). Unele stadii ale cancerului pancreatic pot necesita o singură formă de tratament în timp ce altele pot necesita combinații care implică mai multe metode de tratament. Deoarece cancerul pancreatic poate fi detectat într un stadiu avansat, șansa metodei chirurgicale este limitată doar pentru unele cazuri. În cazul în care cancerul este situat în capul pancreasului, acesta poate fi îndepărtat prin procedura Whipple, o procedură dificilă din punct de vedere tehnic prin care se îndepărtează capul pancreasului, o parte din duoden,vezica biliară, o parte din canalele biliare şi nodulii limfatici din apropiere.Restul pancreasului şi stomacul sunt apoi conectate. De asemenea este posibilă îndepărtarea chirurgicală a tumorilor situate în celelalte părți ale pancreasului.Pacienții al căror pancreas este îndepartat complet sunt nevoiti să recurgă pe tot timpul vieții la insulină şi alte enzime pancreatice. În cazul în care cancerul pancreatic s-a răspândit la vasele mari de sânge din vecinătatea pancreasului atunci metoda chirurgicală nu poate fi pusă în practică. În ultimii ani, au aparut în lumea medicală evoluții tehnologice care au crescut rata de succes în tratamentul cancerului pancreatic. Dacă este depistat în stadiu incipient, tratamentul cancerului pancreatic poate aduce rezultate satisfăcătoare. Multe studii clinice sunt în desfăşurare în acest domeniu cu multi agenți de tratament sistemic recent descoperiți sau produşi.
Daca aveți simptomele menționate sau un istoric medical familial de cancer pancreatic, nu neglijați să vă faceți controale medicale de rutină în mod regulat.

 

Centrul Medical Anadolu

 

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions