Știri

Tehnica Fibroscan

Biopsia hepatică reprezintă standardul de aur în evaluarea bolilor hepatice. Cu toate acestea, datorită tehnicii Fibroscan dezvoltate, în multe boli hepatice măsurătorile se fac acum cu ultrasunete în loc de biopsie. În acest mod, poate fi evaluată o zonă mult mai mare a ficatului. Specialist Gastroenterologie, Prof. Dr. Melih Özel a răspuns la întrebările adresate cu privire la tehnica Fibroscan.

Ce este tehnica Fibroscan?

Punctul culminant la care nu se dorește să se ajungă în bolile hepatice cronice este ciroza hepatică. Ciroza hepatică apare la finalul unui proces numit „fibroză”, care continuă să se dezvolte în etape. Determinarea corectă a acestei etape este de mare importanță în tratarea bolilor hepatice cronice și în monitorizarea tratamentului.

Biopsia hepatică reprezintă standardul de aur în evaluarea bolilor hepatice. Cu toate acestea, în evaluarea fibrozei hepatice, atât din cauza invazivității metodei, cât și dificultăților întâmpinate în repetarea acesteia, a fost nevoie de o metodă fiabilă, repetabilă și neinvazivă. În zilele contemporane, cea mai bună metodă pentru a satisface această nevoie este metoda numită „elastografie tranzitorie”, realizată cu ajutorul dispozitivului Fibroscan.

Care sunt caracteristicile dispozitivului Fibroscan?

Aparat fibroscan

Fibroscan este un dispozitiv care măsoară numeric elasticitatea țesuturilor moi prin metoda elastografiei tranzitorii. Fibroscanul trimite vibrații ultrasonice de joasă frecvență și amplitudine către țesutul hepatic, iar unda elastică rezultată se înmulțește și se răspândește în țesut. Viteza de transmitere a undei este legată de elasticitatea țesutului prin care trece. Viteza de propagare a undei creşte pe măsură ce crește rigiditatea țesutului.

Aparatul detectează această rată, creează un rezultat numeric și dezvăluie în mod obiectiv cantitatea de fibroză din ficat.

Tehnica Fibroscan – Avantaje

Cel mai important avantaj al procedurii este acela că permite o evaluare mult mai extinsă a ficatului în ansamblul său. Pe lângă acest lucru, în comparație cu biopsia hepatică, procedura nu necesită prelevarea unei bucăți mari de ficat.

Aplicarea procesului se realizează în câteva minute. Nu este necesară nicio pregătire pentru procedură, în afară de abstinența de la mâncare. Pacientul nu simte nicio durere în timpul procedurii, care se încheie în câteva minute.

Prin această metodă, nivelul steatozei hepatice (ficat gras) și nivelul de afectare pot fi determinate prin măsurarea elasticității și durității ficatului. Faptul că este uşor de aplicat şi repetabil constituie un avantaj important. Deoarece nu este o procedură invazivă, nu are efecte secundare şi nu provoacă disconfort.

În ce boli se utilizează tehnica Fibroscan?

Fibroscan poate fi utilizat în toate bolile hepatice care provoacă leziuni cronice ale ficatului. Putem enumera aceste boli în felul următor:

• Creșteri ale enzimelor hepatice
• Purtător de hepatită virală
• Hepatita cronică B
• Hepatita cronică C
• Hepatita cronica D (hepatita delta)
• Hepatită autoimună
• Leziuni hepatice cronice induse de medicamente
• Colangită biliară primară
• Evaluarea riscului din punct de vedere al ficatului înainte de operație
• Hipertensiune portală (HTP) noncirotică
• boala Wilson

Centrul Medical Anadolu tratează pacienți care suferă de boli hepatice din întreaga lume

Centrul Oncologic al Centrului Medical Anadolu a fost înfiinţat ca un centru de referinţă pentru a veni în întâmpinarea nevoilor pacienţilor bolnavi de cancer pe plan naţional şi internaţional.

Centrul Medical Anadolu adoptă o abordare multidisciplinară în tratarea cancerului oferind servicii de diagnosticare şi tratament pentru toate tipurile de cancer, precum şi medicină preventivă, cu ajutorul unor tehnologii de standard mondial în tratarea cancerului.

Pentru fiecare pacient din cadrul Centrului Medical Anadolu, indicația chirurgicală este stabilită de o echipă multidisciplinară, nu doar de chirurgul oncolog.

În prezent, Centrul Medical Anadolu primește pacienți din peste 65 de țări din întreaga lume. Serviciile în stil boutique permit pacienților să se simtă bine primiți într-o țară străină și să fie în largul lor pe parcursul întregului proces. A fost înființat de către Fundația Anadolu în 2005 și are două caracteristici majore: statutul său non-profit și apartenența sa unică la Johns Hopkins Medicine din Statele Unite, recunoscut la nivel mondial.

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions