Știri

Tratamente care vă lasă să luați o gură de aer în lupta împotriva cancerului pulmonar

de Necdet Üskent, Prof. Dr. în Medicină Internă şi Hematologie

Centrul Medical Anadolu
Specialist Oncologe Medicală
Coordonatorul Științelor Oncologice
Prof. Dr. Necdet Üskent

“Există multe inovații în tratamentul cancerului pulmonar în care multe ramuri acționează împreună, printre care se numără şi agenți noi de imunoterapie, tratament cu celule adoptive, vaccinuri și medicamente inteligente”.

Cancerul pulmonar este unul dintre cele mai frecvente trei tipuri de cancer întâlnite atât la bărbați, cât și la femei. Acesta se situează pe primul loc în ceea ce privește decesele cauzate de cancer atât la bărbați, cât și la femei. Potrivit experților, factorul de risc considerat mult mai influent decât factorii de mediu (poluarea aerului, fumatul pasiv) și factorii genetici, este utilizarea tutunului și a produselor din tutun. Creșterea numărului de fumători , în special la grupele de vârstă mai tinere, mărește frecvența incidenței cancerului pulmonar. O altă creștere se observă în timpul perioadei de pandemie. Deoarece COVID-19 are consecințe cum ar fi pneumonia, care este o afecțiune inflamatorie a plămânilor și crește numărul de scanări tomografice efectuate în spitale, există multe cazuri de cancer pulmonar care au fost diagnosticate în acest fel. Au fost înregistrate mari progrese în ceea ce privește tratamentul.

Din fericire, odată cu evoluțiile tehnologice și medicale înregistrate în ultimii ani, cancerul pulmonar nu mai este un tip de cancer al cărui tratament să fie la fel de dificil pe cât fusese cândva. În timp ce lumea științifică cunoaște mai bine celula tumorală prin noile metode de tratament pe care le-a dezvoltat și tehnologiile medicale inovatoare pe care le folosește, ne aflăm acum într-o perioadă în care cancerul pulmonar obține rezultate mai reușite decât în trecut. În acest număr, am dorit să discutăm pe aceiași temă cele mai noi evoluții în tratamentul cancerului pulmonar, care sunt abordate printr-o perspectivă multidisciplinară. Inovațiile din tratarea cancerului pulmonar explicate de Prof. Dr. Necdet Üskent Specialist în Oncologie Medicală şi Coordonatorul Științelor Oncologice şi Prof. Dr. Hale Bașak Çağlar Specialist în Radiatii Oncologice şi Directoarea Departamentului de Radiatii Oncologice din cadrul Centrului Medical Anadolu prin prisma specialităților lor, merită la nesfârșit o mare mulțumire la adresa științei.

NU POT SCĂPA CHIAR DACĂ HIBERNEAZĂ!

Celulele canceroase care intră în modul de hibernare nu pot scăpa de știință

Profitând de mecanismele de supraviețuire evolutive, celulele canceroase se pot sustrage de la tratamente precum chimioterapia care vizează celulele proliferante. Pentru aceasta, ele sunt dotate cu capacitatea de a intra în diviziune lentă sau chiar în modul de hibernare în care nu se divid de loc numit faza G0. Celulele canceroase aflate în modul de hibernare așa nu sunt afectate de chimioterapie, dezvoltându-şi rezistența la medicamente pot suferi mutații în timpul modului de hibernare. Astfel, reîncepând să se dividă, continuă să asigure răspândirea bolii. Acesta este principalul mecanism care stă la baza reapariției ulterioare a tumorilor care inițial au răspuns bine la chimioterapie și s-au micșorat.

Așa cum se observă frecvent în cazurile de cancer mamar și pulmonar, o celulă canceroasă care a fost latentă timp de ani îndelungați poate trece brusc la acţiune. Celulele canceroase care hibernează, pentru a putea supraviețui își consumă propriile componente celulare sau propriile proteine (se auto-mănâncă / Autofagie). Cu toate acestea, lumea științifică a reușit să găsească un remediu şi împotriva celulelor canceroase aflate în acest mod de hibernare. Datorită noilor medicamente care blochează autofagia, acum a devenit posibilă distrugerea și a celulele canceroase latente.

IMUNOTERAPIE

CELULELE LUPTĂTOARE ACUM ÎŞI CUNOSC DUȘMANUL

Imunoterapia, care se bazează pe direcționarea celulelor sistemului imunitar către celulele tumorale, este una dintre abordările importante de tratament care au fost studiate ani îndelungați. Pentru a se sustrage sistemului imunitar, majoritatea celulelor canceroase profită de un mecanism cunoscut sub numele de molecule punct de control, care împiedică celulele luptătoare (limfocite T) să atace celulele normale ale corpului. Deoarece celulele canceroase nu au un aspect diferit de celulele normale, celulele luptătoare nu atacă celulele canceroase pe care le consideră prietenoase. Cu toate acestea, datorită studiilor științifice efectuate începând cu anul 2011, a devenit posibil ca celulele luptătoare să ocolească punctul de control și să atace celulele canceroase. 7 medicamente destinate imunoterapiei, denumite în mod obișnuit „Inhibitoare Ale Punctelor De Control Imune”, sunt utilizate cu succes în multe tipuri de cancer, în special în cancerul pulmonar.

TRATAMENT CU CELULE ADOPTIVE

Este un tratament bazat pe principiul prelevării celulelor T de la pacient, plasarea în interiorul acestora a anumitor materiale genetice menite creșterii gradului de recunoaștere a celulei canceroase de către celulele imune şi infuzarea acestora pacientului după ce au fost multiplicate în mediul de laborator. Datorită acestei metode, cunoscută sub numele de terapia cu celule CAR-T în timp ce au fost obţinute succese semnificative în limfoamele rezistente şi leucemie , paralel cu acestea au început încercările de aplicare şi în cancerele pulmonare. Aceste celule T luptătoare, care conțin Receptorii chimici ai antigenului (CAR), sunt capabile să recunoască şi să distrugă antigenul specific tumorii.

Terapia cu celule TIL reprezintă o altă formă de tratament. TIL sunt limfocitele care se acumulează în jurul celulei canceroase. Aceste celule putând fi izolate de om, sunt redate pacientului după ce au fost activate în mediul de laborator pentru a recunoaște tumora.

VACCINURİ ÎMPOTRIVA CANCERULUI ŞI VACCINURİ PERSONALIZATE

De asemenea activarea sistemului imunitar al organismului împotriva antigenului respectiv este posibilă şi în cazul în care pe suprafața celulei canceroase există numai un singur antigen recunoscut, specific cancerului respectiv. Vaccinurile dezvoltate împotriva antigenelor NeuGmc și EGFR găsite pe suprafața celulei în cazul cancerelor pulmonare sunt tratamente recunoscute de ministerele sănătății din unele țări și sunt utilizate drept o terapie de întreținere în cazuri selectate a căror sarcină tumorală este redusă prin chimioterapie. În plus, studiile de Fază 1 și de Fază 2 ale diferitelor vaccinuri peptidice și vaccinuri ARN mesager continuă.

MEDICAMENTELE INTELIGENTE AU DEVENIT ADMINISTRABILE!

MEDICAMENTE INTELIGENTE ORIENTATE PE MUTAȚIILE SUSCEPTIBILE SPECIFICE TUMORILOR

Modificările genetice care reprezintă ținta tratamentului sunt întâlnite mai ales în cazurile de cancer pulmonar de tipul numit „Adenocarcinomr” care nu prezintă celule mici. În cazul depistări unor modificări în proporție de la 1 la sută până la 35 la sută în funcție de tipul mutațiilor şi modificărilor genetice, acestea pot fi blocate prin medicamente sub formă de tablete, de obicei administrate pe cale orală. Astfel, deoarece ținta genetică care activează tumora a fost eliminată, tumora începe şi ea să se micșoreze rapid. În timp ce numărul de medicamente inteligente cum ar fi EGFR, ALK și ROS-1 care anterior erau direcționate doar către ținte genetice este în creștere, totodată sunt stabilite şi noi ținte. Datorită acestor medicamente, tumoarea fiind ținută sub control chiar și în stadii avansate, speranța de viață crește în cazul pacienților la care au fost depistate mutații speciale.

După cum s-a menționat în cadrul ultimului Congres Mondial al Cancerului, datorită progreselor înregistrate în tratamentele împotriva cancerul pulmonar ratele de supraviețuire sunt în creștere. De exemplu, în timp ce ratele de supraviețuire în stadiul 3 era în trecut de 2 ani, în zilele noastre acestea au crescut cu până la 5 ani.

DEZVOLTĂRI ÎN ONCOLOGIA RADIOLOGICĂ

Aplicații de radioterapie orientate spre țintă
Radioterapia constituie o parte importantă a tratamentului multidisciplinar împotriva cancerului, administrat actual in zilele noastre. Şi în tratarea cancerului pulmonar, radioterapia ocupă un loc important în aproape fiecare stagiu al bolii. Radioterapia (sub formă de radiochirurgie) a fost utilizată drept o procedură standard ani de-a rândul la pacienții care sufereau de stadiul I al bolii şi care nu pot fi operați din motive medicale sau în cazurile în care operația nu era dorită. În arena științifică, „Intervenția chirurgicală este o opțiune suplimentară aplicabilă în stadiul I al bolii;” Există studii în curs de desfășurate menite să răspundă întrebării „Poate radiochirurgia să obțină un succes similar intervenției chirurgicale?. La finalizarea acestor studii, poate peste 10 ani, chirurgia și radiochirurgia vor putea fi oferite pacienților drept tratamente echivalente înainte de tratament.

În cazurile în care la pacienții operați tumora este eliminată în siguranță, nu este necesară radioterapie suplimentară. În stadiul III al bolii (stadiu avansat local), radioterapia drept tratament local standard reprezintă o metodă recomandată simultan cu chimioterapia. Iar în boala metastatică, este opțiunea de tratament local, care ocupă locul unu în tratamentul metastazelor.

În succesul aplicațiilor de radiochirurgie, pe lângă cunoștințele și experiența echipei de experți, dispozitivele utilizate au fără îndoială şi ele o pondere mare. În timp ce dispozitivele de iradiere sensibile precum CyberKnife sunt utilizate cu succes în aplicațiile de radiochirurgie din zilele noastre, utilizarea dispozitivelor care asigură controlul respirator este de asemenea importantă, în special în cazul cancerului pulmonar. După cum se știe, plămânii noștri sunt organele care se mișcă cel mai mult în timpul respirației, iar iradierea tumorilor care datorită mișcării respiratorii din plămâni nu rămân într-un loc fix devine dificilă în iradierea care urmează să fie făcută în această regiune. Însă cu ajutorul dispozitivele de control respirator de nouă generație, prin calcularea pozițiilor pe care țesuturile tumorale le schimbă în timpul respirației, iradierea la punctul potrivit şi în momentul potrivit devine posibilă.

Prof. Dr. Hale Bașak Çağlar
Specialist în Oncologie Radiologică
Directoarea Departamentului de Oncologie Radiologică
din cadrul Centrului Medical Anadolu

„Este foarte important să menținem calitatea vieții în aplicațiile de radioterapie. Din acest motiv, prioritatea este întotdeauna inițierea, aplicarea și finalizarea tratamentului cel mai adecvat cât mai curând posibil și protejarea în cel mai bun mod posibil a pacientului împotriva efectelor adverse”.

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions