Știri

Tumorile cerebrale – simptome, diagnosticare, tratament

de Prof. Serdar Kahraman Specialist Neurochirurgie

O tumoră cerebrală reprezintă o masă sau o excrescență anormală a celulelor din creier. În mod normal, celulele se reproduc într-o manieră ordonată și controlată, cele noi mimând “comportamentul” celor pe care le înlocuiesc. Celulele care se transformă în tumori nu reușesc să adopte același tipar și cresc necontrolat si imprevizibil.

Ca orice altă afecțiune, tumorile au diferite stadii de dezvoltare, numerotate de la 1 la 4, sistem care indică modul în care arată celulele și rapiditatea cu care se dezvoltă, primul stadiu fiind cel în care celulele arată normal și se dezvoltă lent, iar ultimul, cel în care celulele sunt, în mare parte, anormale, și se dezvoltă și se răspândesc rapid. De asemenea, exista posibilitatea ca unele dintre tumori să își schimbe stadiul pe parcurs. În cazuri rare, tumorile care au fost diagnosticate inițial ca fiind benigne sa devina maligne, iar cele cu un stadiu mic, pot recidiva la un stadiu mai mare.

 

Simptomele unei tumori cerebrale variază în funcție de zona afectată a creierului. Simptomele comune includ:

– dureri de cap severe, persistente

– stări epileptice (convulsii)

– senzație persistentă de rău, greață (vărsături) și somnolență

– modificări mentale sau de comportament, cum ar fi probleme de memorie sau

 – modificări ale personalității

– slăbiciune sau paralizie progresivă pe o parte a corpului

– probleme de vedere sau de vorbire

Uneori este posibil ca inițial să nu aveți niciun simptom sau sunt șanse ca acestea să se dezvolte foarte lent în timp. Daca prezentați unul sau mai multe simptome dintre cele enumerate mai sus, sau vreți să vă asigurați că totul funcționează așa cum trebuie în creierul dumneavoastră, vă recomandăm să vă programați la o consultație la Centrul Medical Anadolu! Tot aici puteți primi o a doua opinie medicală gratuit, cu condiția ca actele medicale să fie traduse în limba engleză.

 

Tumoare cerebrală – Factori de risc:

  • Obezitatea – greutatea corporalăcrescută și obezitatea (studii realizate au dovedit că 2% din cancerele cerebrale au ca factor declanșator obezitatea) sunt considerate cauze pentru declanșarea unor afecțiuni tumorale cerebrale primare.
  • Vârsta – tumorile cerebrale pot apărea la orice vâ Dar înaintarea în vârstăcrește riscul de a face diferite forme de cancer, deci și riscul tumorilor cerebrale. Statistica arată ca riscul cel mai mare este la persoanele cu vârste cuprinse între 65 și 80 de ani.
  • Cazurile confirmate de tumori cerebrale la rude pot reprezenta un factor de risc suplimentar, ca urmare a riscului genetic.

În cazul unei tumori cerebrale, perspectivele depind de o serie de factori cum ar fi:

– vârsta

– tipul tumorii

– localizarea tumorii în creier

– eficiența tratamentului

– starea generală de sănătate

 

Tumoare pe creier – șanse de supraviețuire

Șansele de supraviețuire sunt greu de prevăzut, întrucât tumorile cerebrale sunt rare și există multe tipuri diferite. Medicul neurolog este în măsură să ofere mai multe informații despre perspectivele pacientului.

Tumorile cerebrale și tratamentul acestora pot provoca schimbări fizice și mentale. În unele cazuri, acestea sunt de lungă durată sau permanente. Nivelul și tipul de dizabilitate vor depinde de tipul, dimensiunea și poziția tumorii și de modul în care a fost tratată.

 

Tumoare cerebrală – tratament

Diagnosticarea se face în urma unor teste și proceduri, precum examenul neurologic, teste imagistice sau recoltarea de biopsie, iar ca metode de tratare, tumorile cerebrale se elimină prin intervenție chirurgicală, radioterapie sau chimioterapie.

De asemenea, recuperarea se face prin ședințe de terapie fizică pentru refacerea mușchilor și recăpătarea capacității de mișcare, pentru reintegrarea în activitățile de zi cu zi, ședințe de logopedie pentru tratarea problemelor de vorbire, precum și îndrumare specială pentru copiii care au nevoie de redobândirea capacității de memorare și gândire, în cazurile pediatrice.

 

Sunt anumite moduri în care putem reduce riscul de apariţie a unei tumori cerebrale, printre care enumerăm:

– Evitarea expunerii la pesticide și insecticide;

– Evitarea expunerii la compuşi chimici carcinogeni;

– Evitarea fumatului și a consumului excesiv de alcool;

– Adoptarea unui stil de viață activ și a unei diete sănătoase.

Departamentul de neurochirurgie și neurologie de la Centrul Medical Anadolu reunește Centrul de Științe Neurologice, dedicat diagnosticării și tratării bolilor ce afectează sistemul nervos, și secția de neurochirurgie, ce aplică tehnologii de ultimă oră, cum ar fi tehnologia CyberKnife, Radiochirurgia, monitorizarea video EEG și realizarea hărții cerebrale pentru localizarea tumorilor, angiografia digitală, precum și scanări avansate IRM și CT.

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions