Știri

Rolul biopsiei în depistarea cancerului limfatic

de Metin Çakmakçı, Prof. Dr. ŞTIINŢE ONCOLOGICE – CHIRURGIE ONCOLOGICĂ

Ganglionii limfatici fac parte din sistemul imunitar al organismului și au rolul de a fiiltra substanțele dăunatoare, cum ar fi bacteriile, și de a ajuta la combaterea infecțiilor. Umflarea ganglionilor limfatici apare, de obicei, ca urmare a expunerii la bacterii sau viruși. Atunci când ganglionii limfatici umflați sunt cauzați de o infecție, acest lucru este cunoscut sub numele de limfadenită. Rareori, ganglionii limfatici sunt umflați din cauza unui cancer.

Ganglioni limfatici – localizare

Grupurile de noduli limfatici sunt localizate la nivelul gâtului, axilelor, toracelui, abdomenului si în regiunile inghinale.

Nodulii limfatici conțin elemente celulare (limfocite B si T) și alte elemente ale sistemului imunitar. În plus, ganglionii limfatici sunt adevărate capcane pentru viruși și bacterii, ajutând sistemul imunitar să lupte contra bolilor.

Care sunt cauzele inflamării ganglionilor?

Majoritatea cazurilor de creștere a ganglionilor limfatici au o cauze ușor de recunoscut și diagnosticat pe criterii clinice sau cu minime investigații paraclinice:

– infecţiile acute de căi respiratorii superioare,
– rubeola
– mononucleoza infecțioasă (Virusul Epstein Barr)
– angina streptococică
– boala zgârieturii de pisică (Bartonella henselae)
– toxoplasmoza
– boala Kawasaki
– tuberculoza
– mycobacterii atipice.

Ganglioni limfatici – când poate fi inflamarea lor un semn de cancer

Ganglionii limfatici se pot umfla si se pot mări atunci când este prezentă o infecție. Există cauze diferite pentru ganglionii limfatici umflați. Dacă dezvoltați un ganglion limfatic umflat, acesta trebuie examinat de medic. Uneori, celulele canceroase se răspândesc în ganglionii limfatici dintr-un cancer format într-o altă parte a corpului. De asemenea, este posibil ca un cancer să înceapă într-un ganglion limfatic. Acest tip de cancer se numește limfom sau cancer limfatic.

Biopsiile sunt importante pentru a diagnostica majoritatea cancerelor

O biopsie a ganglionilor limfatici are loc în cadrul spitalului și de obicei este o procedură ambulatorie, ceea ce înseamnă că nu trebuie să stai peste noapte internat.

Una dintre cele mai importante preocupări în tratamentul cancerului este răspândirea ţesutului afectat (metastază) către alte organe. Pentru pacienţii aflaţi în această situaţie, biopsia nodulului limfatic santinelă este un test care are scopul de a identifica stadiul implicaţiei acestui ganglion şi este o metodă foarte bună de diagnoză şi monitorizare.

Biopsia nodulului limfatic santinelă se desfășoară prin injectarea unui marker radioactiv în zona respectivă. Acesta ajunge în zona axilară sau la ganglionul limfatic santinelă din apropiere în 5‐7 minute. Se poate să existe mai mult de un ganglion limfatic santinelă, dar media este de doi astfel de ganglioni. Prin extirparea acestor ganglioni limfatici, putem analiza potențialul de metastază al celulelor canceroase. Dacă nu se găsesc celule canceroase, procedura se încheie. Se poate crede că acest tip de rezultat înseamnă că nodulii limfatici rămași nu trebuie scoși. Totuși, găsirea de celule canceroase în primii noduli limfatici necesită extirparea nodulilor limfatici adiționali.

Când este recomandată biopsia ganglionului santinelă?

Pacienții care au fost diagnosticați cu o formă de melanom invaziv, ar trebui să beneficieze de o biopsie în maxim 6 săptămâni. În funcție de caracteristicile fiecărei leziuni în parte și de concluzia medicului specialist, biopsia mai este recomandată când:

– Are între 1 și 4 mm grosime
– Are peste 4 mm grosime, iar riscul de metastază la distanță este unul crescut.
– Are sub 1 mm grosime, dar există un risc ridicat de metastază regională.

Procedura de biopsie a ganglionului santinelă este folosită cu succes și pentru alte tipuri de cancer, precum cel mamar. În acest caz, medicii specialiști identifică ganglionul santinelă în urma unor analize imagistice și apoi realizează biopsia.

Centrul Medical Anadolu dispune de echipamentele moderne și de precizie necesare și utilizează abordări inovatoare pentru tratarea pacienților. Programul de tratament se desfășoară sub supravegherea medicilor de diferite specialități. Pacienții beneficiază de cea mai bună îngrijire și de cele mai bune servicii medicale la prețuri accesibile.

Având avantajul de a fi cel mai complex și modern centru de sănătate din regiune, oferim servicii atât pentru pacienți naționali cât și internaționali din peste 65 de țări în spitalul nostru situat într-o zonă liniștită, departe de agitația orașului.

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions