Știri

Tensiune mare – cauze, simptome şi recomandări

Tensiunea arterială se măsoara în milimetri de coloană de mercur (mm col Hg). Tensiunea arteriala este considerată normală atunci când valoarea sistolică este sub 129 mm col Hg, iar cea diastolică este mai mică de 84 mm col Hg. Valorile tensiunii sistolice între 130-139 mm col Hg și a celei diastolice între 85-89 mm col Hg sunt considerate prehipertensive.

Tensiune mare – simptome

Simptomele cele mai frecvente care pot indica prezența hipertensiunii arteriale sunt: durere de cap (mai ales dimineața), cu caracter de constricție, iritabilitate, transpirații, față înroșită, palpitații, oboseală progresivă, insomnie, depresie, amorțeli de mâini și de picioare sau numai la nivelul brațului stâng, amețeli, greață și vărsături, stare de rău general, durere toracică anterioară.

Tensiune mare dimineața

Valoarea normală a tensiunii arteriale este, potrivit specialiștilor, mai mică de 120/80 mmHg (milimetri coloana de mercur). În cazul în care tensiunea arteriala depășește valoarea de 140/90 mmHg, fluxul sangvin exercită o presiune ridicată, punând astfel în pericol țesuturile sensibile și deteriorând vasele de sânge, iar diagnosticul este de hipertensiune arterială, cunoscută și sub denumirea de ”tensiune mare”.

Se recomandã un interval de aproximativ o sãptãmânã în care sã se efectueze câte o măsurătoare dimineața și seara (la aproximativ aceleași ore) înainte de prezentarea la medic – o singură valoare ridicată, măsurată ocazional, nu are însemnătate foarte mare și nu poate determina diagnosticarea pacientului ca având hipertensiune. De reținut cã valorile tensiunii arteriale pot să difere între determinări din cauza variabilitãții spontane a tensiunii arteriale.

Din acest motiv, este necesară măsurarea constantă, pe o perioadă de timp de o săptămână, dimineața și seara. Doar astfel medicul dvs. va putea să pună un diagnostic corect în cazul valorilor tensiunii identificate.

Tensiune mare – factorii de risc

Chiar dacă bolile de inimă au și o componentă genetică accentuată, lucru care poate fi depistat doar prin intermediul unei vizite efectuate la cabinetul medicului specialist, există multe alte cauze care pot fi reglate și care țin de mediul extrinsec. Acești factori sunt: obezitatea, sedentarismul, stresu, abuzul de alcool, fumatul, consumul exagerat de sare.

Tensiune mare – tratament

În cazul în care aveți tensiunea mare, tratamentul va începe cu restricții clare impuse de către medicul dumneavoastră, care va impune adoptarea unui stil de viață sănătos. Acesta presupune:

Program zilnic de exerciții fizice moderate
• Regim alimentar fără grăsimi și fără sare
• Pierderea în greutate (în cazul în care este necesar)
• Renunțarea la alcool și la fumat
• Evitarea oboselii, stresului și emoțiilor puternice.

În cazul în care modificările stilului de viață nu duc la scăderea valorilor tensiunii arteriale, medicul vă poate prescrie unul sau mai multe medicamente antihipertensive.

Medicamentele antihipertensive includ următoarele clase de medicamente:

– beta blocante
– diuretice
– inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei
– blocantele receptorilor de angiotensină
– blocantele canalelor de calciu
– alfa blocantele

Tratamentul recomandat de medic împotriva tensiunii mari trebuie luat constant, de regulă toată viața. În caz contrar, valorile tensiunii pot să scape de sub control și să apară complicații grave. Lipsa tratamentului în cazul hipertensiunii crește semnificativ riscul de boli cardiovasculare, oftalmologice, neurologice și renale.

Complicațiile hipertensiunii arteriale

Dacă hipertensiunea arterială nu va fi ținută sub control prin regim alimentar adecvat, sau cu ajutorul medicamentelor, va exista riscul producerii unor afecțiuni severe precum:

• Aritmie cardiacă;
• Atac cerebral;
• Infarct miocardic;
• Boli cronice renale (insuficiență renală);
• Aport insuficient de sânge la nivelul membrelor inferioare;
• Tulburări de vedere sau chiar orbire.

Tensiune mare – consult de specialitate

Toți pacienții adulți trebuie să își măsoare tensiunea arterială cel puțin de câteva ori pe an. Dacă este descoperită o valoare a presiunii arteriale mai mare de 120/80 mm col Hg, trebuie stabilite consultații regulate cu medicul specialist, pentru a monitoriza tensiunea arterială și pentru a recomanda modificarile în stilul de viață necesare pentru a evita o tensiune mare și pentru a preveni complicațiile ulterioare.

O simplă măsurare a pulsului o dată pe lună poate ajuta la prevenirea decesului prin accident vascular cerebral (AVC), potrivit cercetătorilor americani din cadrul Asociaţiei Naţionale a Accidentului Vascular Cerebral.

Centrul Medical Anadolu tratează pacienţi din întreaga lume, fiind o organizaţie cu dezvoltare constantă, implicată în proiecte de responsabilitate socială corporativă. Obiectivul nostru este să îmbunătățim calitatea vieții fiecărui pacient care ne trece pragul și să asigurăm servicii medicale profesioniste la cele mai înalte standarde, bazate pe un suport tehnologic de ultima generație, în condiții impecabile de siguranță și confort.

Medicii de la Centrul Medical Anadolu pun mare accent pe conturarea unei bune relatii cu pacientii, implicandu-le activ in procesul de evaluare si de luare a deciziilor cu privire la propria sanatate.

Afilierea Centrului Medical Anadolu la Johns Hopkins Medicine USA poziționează spitalul la nivelul celor mai bune spitale din lume. Această afiliere oferă acces continuu la cele mai noi inovații și tehnologii de ultimă generație din domeniul medical cu suportul unei echipe de medici dedicați și de un înalt profesionalism.

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions