Aplicaţii în bolile urologice

Aplicaţii în bolile urologice

Chirurgia robotică în cancerul de prostată

Cancerul de prostată este important deoarece este forma de cancer cea mai comună la bărbaţi, între altele, după cancerul de piele. Mai mult, este cea de-a doua boală cauzatoare de deces la bărbaţi.

Prostatectomia radicală a devenit procedura cea mai comodă ca urmare a rezultatelor de succes în tratarea cancerului de prostată, incluzând opţiunile de terapie medicală, radioterapie şi chirugie. În timpul operaţiei, ţesutul prostatei şi veziculele seminale sunt complet îndepărtate şi glandele limfatice de lângă prostată pot fi, de asemenea, îndepărtate la pacienții cu risc ridicat.

În timp ce procedura chirurgicală convenţională necesită o incizie largă, Chirugia Robotică da Vinci permite inserţia, printr-o mică incizie, în cavitatea abdominală. Beneficiile Chirurgiei Robotice da Vinci includ posibilitatea de mărire de 12 ori şi de vizualizare tridimensională a câmpului operator, precum şi a utilizării microinstrumentelor cu un domeniu flexibil de mişcare. Acestea permit mai multă uşurinţă în menajarea nervilor şi a muşchilor sfincterului, responsabili pentru controlul urinării, furnizând astfel o mai bună conservare a fasciculelor nervoase responsabile cu funcţia sexuală. Acest lucru este foarte important, în special la pacienţii care doresc să-şi menţină viaţa sexuală.

Dacă pacientul are sub 60 ani şi este supus unei proceduri de menajare bilaterală a nervilor, atunci abilitatea sa de a avea funcţia sexuală şi o retenţie normală de urină este de aproximativ 80-90% şi respectiv 96-98%, fără a avea nevoie să ia medicamente, ca urmare a prostatectomiei radicale prin procedura de Chirurgie Robotică da Vinci.

Mai important, Sistemul Chirurgiei Robotice da Vinci nu se bazează numai pe abilităţile de a lucra cu robotul ci şi pe experienţa chirurgului, care va executa procedura în prostatectomia radicală.

Beneficiile Prostatectomiei Radicale Robotice

  • Pierdere mai mică de sânge

În procedurile de prostatectomia robotică radicală, câmpul operator se poate mări utilizând camerele tridimensionale de înaltă rezoluţie. Astfel, sângerarea se poate opri datorită vizualizării îmbunătăţite. Mai mult, umflarea abdomenului cu gaze determină sângerare mai puţină.

  • Durată redusă de spitalizare

Cum procedurile de chirurgie robotică implică incizii mai mici, durata spitalizării se reduce, în comparaţie cu operaţia deschisă. Mai mult, pacientul este externat mai devreme cu beneficiul unei pierderi mai mici de sânge.

  • Durere mai mică

Inciziile mai mici determină dureri postoperatorii mai mici.

  • Control mai bun al cancerului

Vizualizarea tridimensională de mare rezoluţie şi instrumentele proiectate cu 7 grade de libertate permit chirurgului să poată vedea şi îndepărta ţesutul canceros de prostată mult mai bine.

Chirurgia robotică în cancerul renal

Cancerele renale se împart în două grupe, în funcţie de localizare, cancere parenchimale (regiunea producerii urinei) şi cancere ale sistemului colector al urinei (unde se colectează urina).

Cancerele renale parenchimale reprezintă 3% din cancerele de adult. Cu un procent mai ridicat la bărbaţi, se observă mai frecvent la cei cu boli renale congenitale şi cu boli sistemice severe. Se raportează apariţia mai frecventă şi între persoanele cu insuficienţă renală. Întreaga extragere chirugicală a ţesutului canceros este îngrijirea primară a cancerelor renale. Totuşi, succesul tratamentului complet, prin această metoda chirurgicală, depinde în mare măsură de stadiul şi severitatea cancerului. Detectarea şi tratamentul cancerului renal creşte şansa unei vindecări.

Tratamentul chirurgical al cancerelor renale depinde de dimensiunea şi localizarea tumorii. Dacă ţesutul înconjurător şi glandele suprarenale se îndepărtează împreună cu întregul rinichi, procedura se numeşte nefrectomie radicală, în timp ce îndepărtarea numai a părţii tumorale se numeşte nefrectomie parţială.

Chirurgia robotică se poate utiliza cu succes în aceste operaţii, prezentând superioritate în nefrectomia parţială, atunci când este pusă în comparaţie cu operaţia deschisă sau laparoscopică. Nefrectomia parţială reprezintă o procedură chirurgicală de ultimă oră, prin utilizarea chirurgiei robotice, urmată fiind de prostatectomia radicală.

Chirurgia robotică determină incizii mici în cavitatea abdominală cu proceduri care utilizează imagini tridimensionale cu mărire de 12 ori. Utilizarea microinstrumentelor cu un spectru larg de mişcare furnizează, de asemenea, superioritate, în comparaţie cu chirurgia laparoscopică.

În timp ce durata unei operaţii este de 1.5-2 ore în nefrectomie, aceasta se poate reduce la 45 minute, în special la nefrectomia simplă. Chiar şi la tumorile mai mari, pacientul este externat, în mod obişnuit, la o zi sau două după operaţie.

Beneficiile pacientului în cazul operării tumorilor renale prin metoda da Vinci

  • Cicatrice mai mică
  • Pierdere redusă de sânge
  • Durată redusă de spitalizare
  • Braţe robotice fără tremur
  • Retur mai rapid la activităţile zilnice
  • Operaţie mai delicată
  • Operarea cu succes a cancerului

Chirurgia robotică în pieloplastia stenozei de joncţiune pielo-ureterală

Blocajul pâlniei ureterale (obstrucționarea joncţiunii pielo-ureterale) apare din mai multe motive. Acesta poate apare prin obstrucţionarea internă în timpul transferului din bazinul renal la ureter sau la comprimarea vasului de sânge care coboară spre partea inferioară a rinichiului, care nu trebuie să fie în mod normal acolo. Oricare ar fi motivul, acest blocaj al fluxului urinar în rinichi trebuie tratat chirurgical.

Procedura chirurgicală denumită „pieloplastie” produce, de asemenea, rezultate de succes utilizând robotul da Vinci. Acesta atinge cavitatea abdominală prin mici incizii, fără nevoia de suturi sau noduri. Mai mult, microinstrumentele cu un spectru larg de mobilitate însoţită de mărire de 12 ori şi imagini tridimensionale pentru vizualizare ajută creşterea ratei de succes.

Beneficiile pieloplastiei prin Chirurgie Robotică da Vinci 

  • Cicatrice mai mică
  • Pierdere redusă de sânge
  • Operaţie cu vizualizare mai mare şi îmbunătăţită
  • Beneficiu al adâncimii tridimensionale
  • Uşurinţa suturării fiecărei părţi (milimetric) cu mici braţe robotice care elimină tremuratul şi beneficiază de manevrabilitate de 540 de grade
  • Durată de spitalizare mai mică
  • Întoarcere mai rapidă la activităţile zilnice
  • Rate de succes mai mari, în comparaţie cu operaţiile deschise şi cele laparoscopice
  • Aspect cosmetic mai bun, în comparaţie cu operaţia deschisă

Chirurgia robotică pentru cancerul de vezică urinară

Cancerul de vezică urinară este al şaselea cel mai comun tip de cancer în Statele Unite Ale Americii, cu 65.000 de oameni diagnosticaţi în fiecare an. Deşi există o creştere continuă a incidenţei cancerului de vezică urinară, există şi rate de supravieţuire ridicate datorită introducerii tratamentelor avansate.

Tratamentul cancerului de vezică urinară diferă în funcţie de stadiul bolii. Totuşi, deşi cancerul este detectat când tumora se află în stratul muşchiulos al vezicii urinare sau în fază superficială, se adoptă o abordare radicală în tratamentul tumorilor mari (ce includ celule cancerigene agresive). Procedura prin care vezica urinară este îndepărtată în totalitate se numeşte “Cistectomie radicală”.

Cistectomia radicală este efectuată fără deschiderea corpului, cu Robotul da Vinci. Dacă severitatea cancerului de vezică urinară permite, nervii responsabili pentru funcţia sexuală se pot păstra în timpul operaţiei care se execută fără sângerare evidentă şi pierderea vreunui fluid şi a electroliţilor.

Beneficiile cistectomiei radicale ale conductelor urinare prin sistemul robotic da Vinci

  • Vizualizare tridimensională îmbunătăţită şi mărire de 10-20 ori.
  • Fără pierdere de fluid, temperatură şi electroliţi, datorită inciziei mai mici a peretelui abdominal
  • Menajarea nervului pentru funcţia sexuală
  • Sângerare redusă
  • Durere post operatoare mult mai mică
  • Aspect cosmetic îmbunătăţit datorită inciziei mici
  • Recuperare îmbunătăţită şi risc redus de complicaţii datorită lipsei oricărei pierderi de fluide, sânge şi electroliţi sau a unei scăderi de temperatură

Alte proceduri chirurgicale urologice

  • Reimplantarea ureterală da Vinci (în obstrucţia uretrei către vezica urinară)
  • Pielolitotomie da Vinci (scoaterea pietrei din bazinul renal)
  • Diverticulectomia da Vinci a vezicii urinare (în diverticulul vezicii urinare)
  • Adrenalectomie da Vinci (în bolile glandei suprarenale)

Tratament afecțiuni urologice la ANADOLU

Departamentul Medici

 

Cazuri reale

Descoperă poveștile
altor pacienți
Video   Citește
 
Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions