Chirurgia maxilo-facială (Chirurgie ortognatică)

Chirurgia maxilo-facială (Chirurgie ortognatică)

Operațiile chirurgicale ortognatice, care se numără printre operațiile care vizează repozitionarea oaselelor fetei într-un echilibru optim și îmbunătățirea fizionomiei, sunt practic operații efectuate pentru corectarea (ocluzia corectă) a problemelor de închidere (mușcătură) dintre dinții superiori și inferiori, ajustarea înălțimii (dimensiunea verticală) și poziția vârfului maxilarului. În plus, pot fi efectuate operații chirurgicale ortognatice pentru tulburările de somn (sindromul apneei de somn) pentru a elibera căile respiratorii, pentru a elimina problemele articulațiilor maxilarului (tulburări ATM) și tulburările de dezvoltare a creșterii.

Scopul chirurgiei ortognatice este acela de a corecta problemele funcționale și estetice rezultate din poziționări defectuoase ale oaselor feței. Chirurgul plastic și ortodontul ar trebui să evalueze pacientul împreună și, la începutul tratamentului, să decidă calea tratamentului de urmat. Este necesar să se efectueze intervenții diametral opuse pentru pacienții care urmează un tratament ortodontic înainte de intervenția chirurgicală ortognatică și pentru cei cu tratament ortodontic. La pacienții cu problema închiderii dinților superiori și inferiori, corpul încearcă să corecteze această problemă și înclină dinții. Cu toate acestea, în cazurile în care diferența dintre dinții superiori și inferiori este prea mare pentru a fi corectată (camuflată) prin creșterea înclinației dinților, este necesar să se planifice un tratament ortodontic pentru a pregăti pacientul pentru o intervenție chirurgicală ortognatică. Unghiul dinților trebuie adus la gradele solicitate prin aplicarea forței în direcția opusă pe dinți unde corpul a dat înclinație în procesul de tratament pentru a rezolva problema, astfel încât problema oaselor să fie dezvăluită complet. Astfel, se urmărește corectarea completă a anomalii scheletice prin intermediul procedurii chirurgicale care trebuie efectuată pe oase.

Deoarece tratamentul ortodontic este un proces îndelungat și obiectivele care trebuie atinse trebuie stabilite la începutul tratamentului, este în interesul pacientului ca echipa să fie formată din oameni care lucrează în armonie între ei. Suporturile sunt atașate la dinții pacientului și prin aplicarea firelor-elastice (inele de cauciuc), alinierea dinților, unghiurile dinților și distanțarea sunt aranjate în procesul de tratament ortodontic. După ce dinții sunt aduși în poziția dorită, se fac măsurători detaliate pentru a determina direcția și cât de multă mișcare vor fi făcute dinții superiori și inferiori și se pregătesc plăcile de mușcătură (atele) necesare pentru a face aceste mișcări în timpul intervenției chirurgicale.

Intervenția chirurgicală trebuie efectuată întotdeauna sub anestezie generală administrată de echipa de anestezie. Este esențial să se monitorizeze îndeaproape semnele vitale și căile respiratorii ale acestor pacienți în timpul și după operație (intraoperator și postoperator). Nu este posibil ca acești pacienți să fie intubați pe cale orală, deoarece relațiile lor dentare vor fi ajustate în timpul intervenției chirurgicale. În acest scop, acestea trebuie ventilate (intubație nazală) folosind un tub care se extinde de la nas până la trahee. Mai ales în operații în care maxilarele superioare și inferioare vor fi asociate unele cu altele, bărbia este fixată la sfârșitul intervenției chirurgicale, iar maxilarul inferior și superior sunt fixate între ele (fixare intermaxilară) cu elastice. Între timp, menținerea căilor respiratorii a pacientului deschise este responsabilitatea echipei de anestezie.

Intervențiile de chirurgie ortognatică se efectuează în general cu incizii făcute în mucoasa bucală (incizii care nu sunt vizibile din exterior). Procesul de tăiere a oaselor se numește osteotomie. Osteotomia maxilarului superior se numește osteotomie LeFort I, în timp ce osteotomia maxilarului inferior se numește osteotomie bilaterală sagitală. Operația efectuată pentru ajustarea poziției vârfului bărbiei se numește genioplastie. Aceste trei proceduri constituie o parte foarte importantă a operațiilor efectuate în chirurgia ortognatică. Cu toate acestea, există și proceduri rare efectuate la pacienții cu deformare severă din cauza anomaliilor congenitale. Acestea includ osteotomia LeFort II în care fața mijlocie (în jurul nasului) este modelată împreună cu dinții superiori, osteotomia LeFort III în care se formează întreaga față prin separarea acesteia de craniu și osteotomia monobloc în care fața este modelat prin includerea frunții. Există, de asemenea, proceduri (osteogeneză de distragere a atenției) în care oasele sunt tăiate și progresează lent zilnic pentru a reduce riscul de neunire în cazurile în care nu există suficient os sau oasele trebuie să fie separate una de alta prea mult. Aceste operațiuni sunt posibile numai prin intermediul instrumentelor numite distractori care permit avansarea oaselor într-un mod controlat.

După operație, pacienții trebuie hrăniți numai cu lichid și apoi cu o dietă care presupune mâncare blenduită până când inciziile din gură sunt vindecate și / sau se deschid fixările maxilarului superior și inferior. În timp ce recuperarea este finalizată în câteva săptămâni în operații simple, procedurile complicate pot necesita luni de recuperare.

Durerea nu este cea mai importantă plângere la pacienții care au suferit intervenții de chirurgie ortognatică, iar edemul (umflarea) și vânătăile din zona feței sunt probleme mai importante. În general, acestea se rezolvă spontan în câteva săptămâni fără a fi nevoie de tratament. Se poate pierde senzația că buzele inferioare sunt afectate, mai ales după procedurile de genioplastie efectuate pentru maxilarul inferior. Deși această reclamație dispare spontan în 3-6 luni postoperator la un număr foarte mare de pacienți, pacienții trebuie informați înainte de operație că există un risc pe tot parcursul vieții de pierdere a senzațiilor la nivelul buzelor inferioare (dacă apare).

După fixarea maxilarului inferior și superior care durează 2-6 săptămâni, urmărirea ortodontică a pacienților poate fi necesară pentru 3-6 luni.

 

Chirurgie plastică la ANADOLU

Second opinion

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2022
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions