MR LINAC

MR LINAC

O tehnologie în oncologia radiațiilor care urmărește tumora pas cu pas:
MR LINAC

TEHNOLOGIE DE RADIAȚIE PRECISĂ

Astăzi, au loc evoluții cruciale în tratamentul cancerului. Una dintre disciplinele în care au loc cele mai cruciale dezvoltări este oncologia radiațiilor. Una dintre tehnologiile inteligente care vizează direct tumora, aproape că nu dăunează țesuturilor înconjurătoare, protejând astfel foarte mult calitatea vieții pacienților este dispozitivul MR Linac.

 

Care sunt caracteristicile MR Linac?

MR Linac oferă imagini de înaltă calitate, în timp real, în momentul în care trimite fasciculele de radiații de la acceleratorul liniar la țintele tumorii. Localizează cu precizie tumorile și organele sănătoase, folosind imaginile de înaltă definiție de la scanerul MRG.

Astfel, se poate reduce volumul tumorilor tratate, ceea ce, la rândul său, minimizează efectele negative asociate radiațiilor. MR Linac este un dispozitiv special care permite monitorizarea răspunsului la radiații în timpul tratamentului, cu o precizie fără precedent datorită imaginilor MR în timp real ale tumorilor care progresează în organism și organele sănătoase din jurul lor și să reajusteze tratament în fiecare ședință în funcție de dimensiunea și forma actuală a tumorii, dacă este necesar.

 

Ce fel de tehnologie este MR Linac?

MR Linac este o tehnologie care combină pentru prima dată dispozitivul de imagistică prin rezonanță magnetică înaltă (IRM) și un accelerator liniar (raze de radiații) într-un singur dispozitiv. Combinația acestor două tehnologii puternice într-un singur dispozitiv permite radiooncologilor să urmărească locația tumorii și să monitorizeze orice mișcare a acesteia pe parcursul tratamentului.

Pentru tratamentul căror boli este utilizat în special?

Dispozitivul MR Linac este un echipament de radioterapie care este utilizat pentru tratarea tumorilor din diferite părți ale corpului. Unele dintre aceste tipuri de cancer includ:

  • Cancer de pancreas
  • Cancer de plamani
  • Cancer de ficat
  • Cancer de prostată
  • Cancerele rectale
  • Tumori ale rinichilor
  • Cancerul cap-gât
  • Cancerele de sân
  • Tumori cerebrale

MR Linac oferă o radiație extraordinar de precisă în special în tratarea tumorilor de dimensiuni mici. Are un rol vital în cazurile în care boala s-a răspândit în diferite părți ale corpului și în retratarea celor care au primit anterior radioterapie.

Ce îl deosebește pe MR Linac de alte tehnologii?

Radioterapia tradițională necesită utilizarea imaginilor CT care sunt utilizate în diferite sesiuni de tratament sau o procedură chirurgicală (invazivă) pentru plasarea radiotrasorilor.

Cu toate acestea, MR Linac ne oferă imagini RM în timp real în timpul tratamentului fără nicio expunere suplimentară la radiații (razele), în comparație cu tratamentele tradiționale ghidate de CT, ceea ce reduce riscurile induse de radiații ale pacientului. MR Linac garantează o imagine mai clară a tumorilor, oferind o calitate remarcabilă a imaginii. Datorită imaginilor MR realizate zilnic, ne permite să vedem tumora și organele sănătoase din jurul ei. Imaginile în timp real realizate în timpul tratamentului permit identificarea modificărilor anatomice zilnice ale pacientului și administrarea metodei de tratament care se numește radioterapie adaptivă, dacă este necesar. Cu terapia adaptivă, modificările anatomice care apar pe parcursul tratamentului pot fi luate în considerare imediat pentru a optimiza cu ușurință tratamentul.

Astfel, tumora pacientului este mai bine vizată, doza de radiații dată țesuturilor sănătoase este minimizată, iar organele sănătoase sunt lăsate să fie protejate de doze inutile de radiații. MR Linac îmbunătățește calitatea vieții pacienților pe tot parcursul tratamentului cancerului prin scăderea toxicității (daune cauzate de radiații) în organele sănătoase.

 

Poate fi administrat singur în tratamentul cancerului în anumite cazuri, sau se administrează în plus față de alte tratamente precum chimioterapie, intervenții chirurgicale etc.?

Decizia dacă MR Linac va fi administrat singur sau în combinație cu alte tratamente este luată de medici în funcție de pacient.

Este o tehnologie care poate înlocui intervenția chirurgicală în tratamentul cancerului?

MR Linac și procedurile chirurgicale sunt abordări diferite de tratament, dintre care niciuna nu o poate înlocui pe cealaltă. În timp ce, în unele cazuri, pot fi necesare proceduri chirurgicale, dispozitivele precum MR Linac pot crește posibilitatea utilizării opțiunii de radioterapie în tratamentul cancerului. Opțiunea de tratament care trebuie utilizată este determinată de medic în funcție de starea medicală a pacientului și de tipul cancerului.

Cât durează tratamentul?

Pacienții pot reveni la rutina lor, deoarece nu există nimic care să întrerupă viața de zi cu zi după tratament. Durata tratamentului variază în funcție de zona de tratat. Tratamentele durează între 30 și 40 de minute. Dacă, totuși, este necesară orice pregătire pentru zona de tratament sau localizarea tumorii este într-o zonă cu mișcare semnificativă, durata tratamentului poate fi mai mare.

Continutul acestui document a fost intocmit de catre medicii specialisti ai Centrului Medical Anadolu.
Johns Hopkins Medicine nu oferă servicii medicale Centrului Medical Anadolu.
Colaborarea Anadolu Medical Center și Johns Hopkins Medicine include programe de formare inter-instituțională și de îmbunătățire a calității.

Dorești o opinie specializată pentru intervențiile medicale efectuate cu MR LINAC?

Departamentul Medici

 

Cazuri reale

Descoperă poveștile
altor pacienți
Video   Citește
 
Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions